fredag 27 maj 2011

Att bena ut 00-talet.

Undertecknad sitter och försöker få någon slags överblick över det där decenniet där han på allvar tappade kollen på de större strömningarna och tendenserna inom musiken vilket knappast underlättas av att nämnda decennium, 00-talet, var mer plottrigt och fragmentariskt än något annat musikdecennium.

Var ska man börja? Det som ända sedan slutet av 60-talet kallats "teenybopper" (läs: den mest utslätade skvalpopen) fick ju något av en renässans i och med Britney Spears, Christina Aguilera med flera. En massa pojkband hankade sig väl också in på 00-talet (även om de kanske haft sina glansdagar på 90-talet... men vad vet jag?). Därtill var det som tyvärr ska kallas R'n'B mer stabilt än någonsin. LÄtta saker som Beyoncé eller den utslätade hip hop som hennes make Jay-Z och hans polare Kanye West spelade. Fast jag gillar nog ändå den så kallade "neo-soul" (Erika Badyuh, John Legend m.fl.) som verkade träna fram under senare delen av 00-talet.

Vidare blev rockmusiken mer konservativ för att mot slutet av decenniet anta rent arkaiska tendenser. Men medans banden på 90-talet verkade influerade av 60-talet så var banden på 00-talet mer inspirerade av 70-talet, i alla fall i USA. Det var kanske i England som man var mer inspirerade av 80-talet? I början av 00-taletskulle konservativa namn som The Strokes, White Stripes och Black Keys rädda rocken, som det hette. Wilco verkade bli ett av de mest betydelsefulla banden under 00-talet och sen följde namn som My Morning Jacket, Bon Iver, Iron & Wine, Okkervil River, med flera, med flera.

Jämte Wilco var kanske Foo Fighters ett av de viktigare namnen eftersom de banade vägen för det vi kan kalla "post-grunge". Creed och alla de här banden som låtar närmast pastischartat som sämre upplagor av Soundgarden, Alice och alla de andra och där framför allt sångarna är intill förväxling lika.

EMO: denna musikstil som är så svår att sätta fingret och som kommit att bli både älskad och hatad under 00-talet. Själv tycker jag de olika grupperna mer förenas i någon slags attityd snarare än rent musikaliskt. Jag tror inte att jag med lätthet skulle kunna känna igen ett EMO-band rakt upp och ned. Jag har dock en otäck känsla av att det är satan själv, d.v.s. Manic Street Preachers, som influerat band som My Chemical Romance, Funeral for a Friend och allt vad de heter.

Beloved England då? Några slags arvtagare till britpopen som dock verkade mer inspirerade av 70- och 80-tal med namn som British Seapower, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Libertines, Arctic Monkeys. För min del helt OK musik även om den inte levererade något nytt utan mest upprätthöll en god tradition.

Det creddiga återfanns väl på skivbolaget DFA med namn som LCD Soundsystem och en rad andra elektroniska akter. DFA var långt ifrån lika spännande som, säg, Warp på 90-talet men det har fått duga som substitut så länge. Det är väl ungefär så här spännande dansmusken blev under 00-talet.

Och vidare? Vad har jag glömt? Strömningar, stilar, artister från 00-talet? Ni som läser bloggen får så gärna komma med förslag.

Inga kommentarer: