söndag 18 april 2010

Det märkligaste Popgiss någonsin, eller det är Elvis Costellos fel alltihop?

Om vår egen insats i finalen på Popgiss 2010 är det väl inte så mycket att orda om. Vi gjorde alla några snygga gissningar och fick även till några klockrena svar baserade på ren vetskap. I synnerhet Kennet bevisade ju att han hade råg i ryggen då han satte gruppen med samma namn, vilket han nog var ensam om denna eftermiddag (tror jag, förlåt om jag missade ifall någon mer svarade rätt). Men annars var det rätt mycket fågelholk över Rootmoset igår. Men om vi dock håller oss till de stora Popgiss (och bortser från vårt goda resultat i Mellangiss 2009) så var gårdagens åttondeplats helt klart bättre än den förnedrande 14:e plats (om inte sämre) som vi hamnade på 2008.

Och så kom ju det där märkliga efterspelet som man tyvärr inte kan låta bli att nämna. Slutmatchen blev en riktig rysare då Crackers åter föll på mållinjen då man bommade Jan & Dean i en utslagsfråga. Samtidigt som man led med Crackers så gladdes man ändå med Looserville som var på väg att göra samma sak som vi själva gjorde 1998, d.v.s. bara gled in lite från ingenstans och "vann hela skiten" (för att citera Gamnackarna).

Redan igår kunde dock Unga Moderna, vid en diskussion på Bolaget timmarna efteråt, för mig lansera en väl underbygd hypotes om att "Watching the Detectives" inte spelats in under namnet "Elvis Costello & the Attractions" utan bara i Costellos eget namn. Själv hade jag ju i flera år trott detta var den första platta som EC överhuvud gjorde med sin kompgrupp. Och det stämmer ju också, på sätt och vis. Men det står inte på skivtallriken.

Så idag lider många av oss istället med Looserville som nesligt snuvades på segern medan man samtidigt glädjer sig med Crackers som var väl värda att vinna efter att under många år ha snubblat precis på mållinjen. Efter alla tappra försök var det till slut ändå deras tur och undertecknad är övertygad om att Looserville kommer att få höja pokalen inom en rätt nära framtid.

Annars kan väl många med oss i Rootmoset skriva under på att Gamnackarna gjorde en finfin insats som arrangörer av, och värdar för, Popgiss 2010. Många av oss Popgissare vet även hur fruktansvärt svårt det kan vara att få till det exakt med vad som egentligen stod på skivtallriken och liknande saker. Sådant händer, kort och gott. För övrigt så minns ju vi rootmosare ännu vilket fruktansvärt hästjobb det är att gräva fram sådana här saker och då inte minst att få det exakt rätt.

Och nu gäller det bara att överleva abstinensen till nästa Popgiss. Man får trösta sig med ett mellangiss samt ett och annat mindre quiz under tiden. Det är inte lätt att knarka musik, det är ett som är säkert.

Inga kommentarer: