lördag 26 april 2008

Historien om Rootmoset och Popgiss

Popgiss, världens kanske viktigaste tävling (som den blygsamt kallas efter 16 år) startades 1992 av några musikentusiaster i Visby (se hemsida www.popgiss.com). Det började anspråkslöst med frågesporter om musik på olika lokala pubar. Efterhand har emellertid denna tävling kommit att växla rejält i format och 2008 deltog 240 entusiaster i 60 fyrmannalag och apparaten kring det hela har även den svällt ut ganska så rejält.

Embryot till det som skulle bli Rootmoset formades på den dåvarande lokala Ericsson-fabriken. Kennet Töllinen (duktig på 70- och 80-tal) och Tomas Kristofferson (duktig på 80- och 90-tal) deltog i ett fyrmannalag vid Popgiss 1996 men nådde inte ända fram. Man behövde finslipa laguppställningen och lockade inför Popgiss 1998 med sig arbetskamraten Kjelle Svensson (lagets fenomenale ”allroundkille”, duktig på det mesta). Som fjärde man rekryterade man, via en annan arbetskamrat, Robert Ahlman (duktig på udda musik och detaljfrågor) som fjärde man. Han anlände till första tävlingen 1998 utan att ens veta vem han skulle tävla med då han accepterat på stående fot via ett telefonsamtal.

Grupprocesser är något som kan variera i snabbhet men likväl kom Rootmoset ganska fort att bli en väl fungerande enhet och vid Popgiss 1998 gick det så pass bra att man (utan efterhandskonstruktioner) tidigt kände segervittring. Följaktligen vann man såsom ”dark horse” (i egenskap av nykomlingar i den då sex år gamla tävlingen) med dunder och brak och fick därefter i uppdrag att anordna tävlingen 2000, en stående tradition i Popgissammanhang. Detta var inte någon lätt process men efter mycket gnetande med frågor och planerande i största allmänhet kom man att ro i land med uppgiften. Tävlingen år 2000 kom att äga rum på krogen Bistrobaren (där den fortsättningsvis ägt rum).

Inför Popgiss 2002 var Rootmoset påtagligt på hugget och var fortfarande i så pass fin form så man utan bitterhet kunde erövra en silverplats. Därefter inföll dock en viss förslappning i och med att man (till sin stora bestörtning) inte ens nådde finalen i Popgiss 2004. Man ryckte upp sig i Popgiss 2006 där man nådde final och slutade på sjätte plats. Även i Popgiss 2008 nådde man final men slutade allt som allt på en förnedrande fjortonde plats (av totalt 60 lag). Somliga skulle kanske anse detta som ett ganska OK resultat men Rootmoset var inte helt nöjda då man var både f d guld- och silvermedaljörer, så att säga. En uppryckning är så på sin plats inför Popgiss 2010 (och med mellangiss 2009 som ett slags test). Det är denna process som man nu ska försöka inleda.

Inga kommentarer: