söndag 27 mars 2022

Popgiss 2022, kvalomgång

 

Efter att diverse pandemier och liknande otyg nu håller sig på mattan så blev det 19 mars 2022 dags för kvalomgång eller seedning till den stora finalen som ska gå av stapeln 23 april. Att det nu bara blir två tävlingar får vi dock sätta på pandemins konto eftersom det var kort tid till planering då Popgiss 2020 rundades av i november efter en ofrivilligt rekordlång tävlingsperiod på ett och ett halvt år.


Efter en lugn förmiddag blev jag så hämtad av Kenneth för en färd till Östercentrum varefter Rootmoset i sakta mak samlades på Familjen Jensens saluhall för lite försnack med mat och ett par öl. Det blev förstås lite reflektioner kring ”öh, vad fan, 24 år tillsammans” men vi hann väl även försöka gissa på vad som skulle komma under själva tävlingen. Vi var väl emellertid överens om att det kunde bli i princip vad som helst.


Något innan 13 släntrade vi så ner till Donner event och började törstås med hälsningar och småprat i det myller av tävlande som i sedvanlig ordning hade infunnit sig. Cirkulerade själv lite kring salen innan lagkamraterna signalerade att de hade hittat vårt bord. Schemat hölls även med obarmhärtig precesion och när Örjan presenterat tävlingen och arrangörerna så var dessa, Eftermössan i Hökarängen, i sin tur snabba med att ge oss lite upplägg och sedan dra igång något efter 13.


Det hade stuvats om lite bland decennier så vi började med åttiotalet vilket vi klarade ganska bra förutom någon akt vid namn Nu Shooz. Även märkligt att vi kom ihåg en gammal Samantha Fox-låt som åtminstone inte jag hört sedan den var ny där omkring 1986. Treat tog vi på ren gissning då Kjelle sa ”det är någon svensk hårdrocksgrupp med kort namn” och detta var det enda vi kom på. Det genomgående upplägget var 17 låtar och tre skivomslag även om någon enstaka annan variant även kunde förekomma.


Den svenska kategorin var ömsom vin, ömsom vatten då vi blåste både en del nytt och en del gammalt och ibland var det rena stolpar ut. Dock gick tiotalet förbluffande bra även om vi retade oss på att vi blåste Crystal Castles. Följande soulkategori gick väl sådär även om vi nog inte skämde ut oss totalt. Kjelle är dock vår enda soulman så mycket hängde ju på honom. Blev dock en klassisk stolpe ut då vi skrev Temptations på Isley Brothers.


Även femtiotalet gick sådär men vi var ganska säkra på att fler än vi hade det tufft. Kenneth kom med sitt vanliga stridsrop ”var är rocken!?” då sjuttiotalet bröt in. Kjelle var dock väldigt glad över att sätta den obskyra gruppen Space. Desto mer rock blev det emellertid under 00-talet och det var många låtar där vi kunde luta oss tillbaka. För övrigt väldigt lite hip hop vilket väl inte direkt missgynnade oss.


Matpausen gav oss för ett Popgiss väldigt bra mat i form av fläskfilé med diverse tillbehör. Jag hann även cirkulera lite och hälsa på folk jag inte hunnit hälsa på förut. Eventuell dåsighet efter maten skingrades emellertid med ett knippe intron. Därefter kom en rockkategori där Kenneth satt både Eddie Money och Bob Seger förutom att Tomas och undertecknad krånglade till det genom att hävda att den sistnämnde var Billy Joel. Eller om vi bara skrev fel. Det blev i alla fall ingen poäng där. Sextiotalet blev lika varierat som våra svar.


Tjugotalet var befriande kort men vi tog mycket nog. Kategorin ”Brittas lilla låda” (brittisk rock med tonvikt på sent sjuttiotal och tidigt åttiotal) blev rena semestern för oss. Ja, vi ansträngde väl oss lite med att hoppa på stolarnas möjligen. Näst, näst sist i tävingen kom en kategori med flickgrupper och även här varierade våra svar även om jag var glad över att för egen del får sätta The Toys (som jag första gången hörde med den vansinniga sopranen Mrs Miller) och Fifth Harmony. Men vi hade alla glömt The Chordettes. Även näst sista kategorin, nittiotalet, blev väldigt trevlig och vi hade roligt kring bordet medan vi bockade av merparten av vad som spelades.


Tävlingens stora kontrovers utlöstes dock av sista kategorin och nu må väl en eller annan som läser det här tycka jag är konstig eller bli förbannad men jag måste få skriva det jag ska skriva nu. Man kan väl säga att klyftan mellan huvudstaden och provinsen på ett obarmhärtigt vis blottades då arrangörerna som sista kategori valt en hopmixad dänga dansmusiklåtar från åttio- och nittiotal som nog hade fått fart på vilken valfri Stockholmsklubb som helst. Men. Nu var vi på Gotland. Rock-Gotland. Och här ska man för sakran inte spela någon modern skit med synthar och annat. Så även om jag och tre eller fyra andra var i extas så var många andra inte det. Det surades kring borden. En och annan gick hem (bland annat enligt Kenneth som i alla fall gick på toaletten ”för det där sköter ni”). Och jag blir faktiskt ledsen och lite arg. Här kommer något som ska vara en grandios avslutning på en annars rolig tävling men det faller platt därför att många gotländska musiknördar envisas med att ha en avig och nästan hatisk inställning till dansmusik. Väldigt, väldigt tråkigt tycker jag som annars bara själv är en enkel kille från landet. Men lik förbannat älskar jag många av de artister som spelades som avslutning och hade väldigt trevligt under denna kategori.


När det hela summerades så hamnade vi på vår närmast obligatoriska tiondeplats (173 poäng) medan Lag Usch (Rocky och Olle Jensen, Martin Leidebrant och Jerker Nilsson) rakade hem kvällens vinst med 238 medan de annars till synes oövervinnerliga Dr Zoom fick nöja sig med en andraplats och 235 poäng. Men det var en hård kamp i toppen då Dr Zoom periodvis ledde. Därefter blev det som vanligt ganska rörigt men merparten av Rootmoset hamnade på etablissemanget Brygghuset där jag själv cirkulerade och fick prata med både vinnare, silvermedaljörer och arrangörer i salig blandning innan Kenneth och jag tog en taxi hemåt vid 01.30 eller däromkring. Överlag ett roligt och varierat Popgiss även om förstås en del genrer var mindre väl representerade och alla kategorier inte direkt passade oss. Men det är nu arrangörerns privilegium. Allt som allt blev det en trevlig första tävling 2022.


Inga kommentarer: