söndag 16 oktober 2011

När Eldkvarn brann.

40-åriga Eldkvarn är ett band som, av naturliga skäl haft en något berg och dalbane-liknande karriär även om jag tror att den planat ut en smula nu när de nått den där positionen där de mest kan puttra på i förvissningen om att publiken ändå finns där, inte minst i konsertsammanhang.

Gruppen har ju haft flera "genombrott" eller vad man snarast skulle kunna kalla popularitetstoppar genom åren, ofta med cirka 10 års mellanrum. Efter att ha harvat på som ett proggband bland många under 70-talet började man slutligen experimentera med New Wave och fick sitt första genombrott med "Pojkar, pojkar, pojkar" i slutet av 70-talet. Överlag var Eldkvarn på den tiden nästan en poprockorkester med korta och snärtiga låtar.

Sedan följde ett bitvis förvirrat 80-tal då man särskilt mot mitten av detta decennium gjorde några plattor som är rejäla plumpar i protokollet. "Ny klubb" är exempelvis så usel så man undrar om gruppen var berusade när de spelade in den eller om de försökte sig på någon slags misslyckad ironi. Man tog sig dock och med hjälp av Mauro Scocco fick man en megahit med albumet "Kungarna från Broadway" och hiten "Kärlekens tunga". Plura har senare vittnat om att det sena 80-talet blev en oerhört hektisk tid med tungt drogintag kombinerat med stor produktivitet inklusive megashowen "Cirkus Broadway" som man körde två år i rad.

Efter det började man göra mer lågmälda plattor under 90-talet och man spelade på mindre ställen eftersom man kom en smula i skymundan. Efter att ha trampat vatten några år hade man så åter en mindre comeback med album som "Limbo" och "Svart blogg". Eldkvarn var väl aldrig helt frånvarande under 00-talet men en ny popularitetstopp nåddes för Plura då han dels exponerade sin kagge i ett matlagningsprogram (och åkte dit för kokaininnehav som mellanakt) för att därefter medverka i programmet "Så mycket bättre". En självbiografi svängde han också ihop under de där åren.

Och nu kan väl Eldkvarn sägas vara en slags äldre statsmän inom svensk rock. Förmodligen det närmaste vi kommer ett eget Rolling Stones ifråga om långvarig existens. Under en av sina vid det här laget ganska många turnéer nådde man så Visby lördagen 15 oktober varvid undertecknad infann sig eftersom det trots allt var... öh, bara något år sedan jag såg dem. Men i alla fall. Eldkvarn är ju för övrigt riktiga Gotlandsvänner och har spelat här återkommande så det är inte särskilt svårt att få tillfälle att se dem.

Man manglade på och jag noterar att man körde hela fyra låtar från "Kungarna från Broadway" under kvällens lopp. Under låten "Jag står upp än" lät man ett tag väldigt mycket som Dire Straits (och läsaren får själv avgöra om det är bra eller dåligt) då bröderna Plura och Karla närmast duellerade. Konserten bjöd på rätt få överraskningar även om man körde tre helt outgivna låtar samt den inte helt kända "Min stjärna har slocknat" från "Legender ur den svarta hatten". Eldkvarn har ju en så pass rejäl katalog att man förhoppningsvis kan variera sig lite från konsert till konsert och plocka in de här udda låtarna som man inte spelar så ofta eller som man rentav vill påminna publiken om.

Dock är ju vissa låtar närmast givna i repertoaren. Jag undrar dock om Eldkvarn själva aldrig tröttnar på "Pojkar, pojkar, pojkar". Kör de den på varje konsert, månne? Jag har nog ännu inte sett eller hört en Eldkvarn-konsert där de INTE kört den i varje fall. Samma sak gäller ju "Kärlekens tunga" eller Cornelis-covern "Somliga går i trasiga skor" som man närmast gjort till sin egen vid det här laget. Förutom att konserten var lite kort (något under 90 minuter) så jobbade dock bandet på bra och bifallet var enormt under särskilt konsertens sista del. Och hedrande att man inte larvade sig med att gå av scenen och låtsas komma in ("vi kunde ha gått av men vi orkar helt enkelt inte längre").

Följande låtar spelades:

1. Nerför floden
2. Kommit hem
3. Sorger i orkestern (eller något åt det hållet, nytt och outgivet)
4. Jag står upp än
5. Vägen till paradiset
6. Be-bop-a-lula-land
7. En liten kyss av dig (ny och outgiven låt)
8. Kärlekens tunga
9. Mina stjärnor har slocknat
10. Alice
11. En natt på det berömda (hörde ej sista ordet, nytt och outgivet)
12. Fulla för kärlekens skull
13. Somliga går i trasiga skor
14. Kungarna från Broadway
15. Pojkar, pojkar, pojkar
16. I skydd av mörkret
17. Hjärtat du väntar på
18. Ikväll

Inga kommentarer: