onsdag 21 december 2016

Rootmosets favoriter 2016


2016 går mot sitt slut och Rootmoset listar här sina favoritalbum och dito låtar under året samt en eller annan konsert som vi uppskattade. Lite av varje. Först ut är Tomas och sedan undertecknad.

Tomas album, konserter och låtar

Honeyblood – Babes never die

Andra skivan från Skotska duon slinker med lätthet in på min års lista, Honeyblood återanvänder föredömligt 90-talsskramlet, en av skivorna som jag har lyssnat mest på i år.



The Kills – Ash & ice

Besvikelsen när de ställde in på WOW eftersom Mosshart fick flygförbund pga lunginflammation var stor det kunde ha blivit deras år men vi fick nöja oss med en av årets bästa skivor.



Pascal - Revy

Årets svenska är inte Kent eller Håkan utan Pascal att bandet sen var med i årets mest udda intervju hos SVT livade bara upp, bonuspoäng på årets återvinning med låten Forever.



Car Seat Headrest – Teens of Denial

En ny bekantskap som jag började lyssna på för några veckor sedan tack för tipset Robban, frejdig Indie rock som får mig att tänka på Arctic och framförallt Strokes.



PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

Årets mest efterlängtade, håller den måttet ja med nedslag I olika delar av världen så som Washington och Kosovo där Polly lite kyligt betraktat världen har kallats för Journalistrock men det går inte att komma ifrån att PJ har gjort det igen.

Årets Konsert

Kan inte bli någon annan är PJ på Way Out West, att dagen skulle bjuda på Göteborg vistelsen sämsta väder tog inte bort den teatraliska konserten där alla var klädda i svart och den ända som sas var när Polly presenterade bandet. Låtlistan följde samma mönster som tidigare på turnén med låtar främst från de två senaste skivorna plus några gamla favoriter som 50 ft Queenie, Down by the water och en fantastisk version av To bring you my love.

Årets låtar

Förlåt för alla sånger jag har sjungit – Ida Redig

On Hold – The XX, peppen har börjat.

Shut up kiss me - Angel Olsson, plattan kom nästan med bland topp fem.

Roberts album, konsert och låtar

Savages - Adore Life

Mer av samma vara som tidigare men lite mer intensivt. En engelsk pendang till Nicole Sabounés betydligt mer gotiska och mörka andra album. Eller tvärtom. Bandet har själva uppgett att de lyssnade mycket på Napalm Death och Bolt Thrower inför inspelningen.

Dorisburg - Irrbloss

Alexander Berg heter mannen som var medproducent/medkompositör på Little Jinders "Allting suger" och som under Dorisburg gör den mest spännande svenska elektroniska musik jag har hört på länge. Instrumental stämningsmusik.

Goat - Requiem

De maskerade progressivehjältarna från Korpilombo slår till igen och denna gång med en dubbel. Kanske Sveriges mest spännande liveakt i mitten av 10-talet.

David Bowie - Blackstar

Ofrånkomligt, om inte annat som ett sorgearbete. Litteräre Bowie har för övrigt plockat titeln "This Pity She's a Whore" från en elisabetansk pjäs som jag läst någon gång för länge sedan.

Kygo - Cloud Nine

Även jag kan falla för lättare musik och denna otroligt tillgängliga dansmusik (helt utan gubbrockinslag som hos svenske kollegan Avicii) var ett perfekt soundtrack/skyddsbubbla under vad som har kallats "the summer of hate" 2016.

Årets konsert

Gick ensam på Popaganda och kände mig plötsligt lite åldrig och trött på musik men så går Little Jinder på och kör ett väldigt energiskt och roligt set där man märker vilken låtkatalog hon är på väg att bygga upp från platta till platta (bubblare här var för övrigt The Libertines som inte var bäst men i alla fall roligast och mest rock'n'roll).

Årets låtar

DJ Snake - Middle

MÖ - Final Song


SIA - Cheap Thrills

Inga kommentarer: