måndag 15 augusti 2016

Way out West


För fjärde året i rad har jag nu åkt till hipsterfestivalen Way out West och fick i år även med mig Tomas i och med att hans favoritartist P J Harvey ingick i årets sättning. Det är tioårsjubileum även om det kanske inte märks riktigt då de där enormt extravaganta bokningarna saknas. Men en hel del hann vi ändå se.

Dag 1 – torsdag 11 augusti

Vi anlände till festivalen lite efter 14 och löste in våra biljetter ganska snabbt. Behövde heller inte köa särskilt länge. Kunde efter det installera oss i trevliga Linnétältet och som första akt se Basia Bulat (http://www.setlist.fm/setlist/basia-bulat/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-4bfc87a2.html), som Tomas tidigare sett i en mer intim inramning i Visby. Den gången hade hon kört solo men här var det med fullt band. Bulat varierade sålunda full orkester med några låtar hon körde akustiskt och det var en helt okej inledning på festivalen.

Vi kunde därefter hänga lite kring stora scenen och se countryrockaren Jason Isbell som var lite mer medryckande live än på platta. Vi passade på att äta på Max medan franska elektrorockarna M83 gjorde sitt set (http://www.setlist.fm/setlist/m83/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-53fc87a9.html). De var överlag tyngre live än på skiva och allt som allt var det underhållande. Blev förstås mest tryck under stora hiten ”Midnight City”.

Hade sedan lite förvirring med att försöka hitta andra ditresta gotlänningar men hann en stund smita förbi Linnétältet och kika på Laura Mvula som gjorde någon form av soulig artrock. Var väldigt tända inför skotska Churches som också gav en väldigt underhållande och kul konsert även om sångerskan kontaterade att scenen redan nu var ganska hal och att alltför djärva språng fick undvikas. Detta var utan tvekan en av dagens höjdpunkter.

Efter det fick vi en ny höjdare i Linnétältet (där i princip alltid de coolaste artisterna verkar spela) i och med Anna von Hausswolffs spelning. ”Inget publikfrieri här inte” som Tomas väl sammanfattade det. Von Hausswolffs musik är ofta tunga, mörk och ibland disharmonisk. Det är mycket orgel (förra skivan var ju även inspelad i en kyrka). Allt som allt en väldigt stark konsert. Efter den kom ju kvällens stora besvikelse. Lagom då alla hade börjat ladda upp inför Libertines konsert klockan 20 så meddelas på videoskärmarna klockan 19.57 att bandet ställer in för denna kväll och spelar i morgon. Förtvivlan och irritation var naturligtvis hög bland dem som åkt ned enbart på torsdagen. Kan överlag tycka att det var väldigt svagt av arrangörerna att med så pass kort varsel meddela att ett band ställer in då de borde ha insett det i god tid. En medlem hade ”av logistiska skäl” inte infunnit sig (helt riktigt var det Pete Doherty, vilket alla redan hade gissat).

Det började nu bli väldigt svalt, faktiskt den kallaste kväll jag dittills hade upplevt på WoW, men vi väntade tappert in Morrissey. Hans solokarriär står ju tyvärr alltid lite i skuggan av the Smiths men det är förstås alltid roligt se en legend från 80-talet. Nu körde han i princip bara sololåtar (http://www.setlist.fm/setlist/morrissey/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-43fc87af.html) och kylan gjorde att vi heller inte stod ut genom hela konserten så vi bröt. Morrissey var dock i rätt fin form och verkade vara på gott humör. Det var skönt att komma in i värmen efter denna svala avslutning.

Dag 2 – fredag 12 augusti

Dag två infann vi oss åter kring 14 och sedan tog jag Tomas utanför boxen genom att först släpa med honom på Anderson Paak (”han verkar ju vara en rolig snubbe i alla fall”) och därefter Kamasi Washington (”Robert, vad har du gjort?”). Paak inledde sin konsert med lite rap men mot slutet blev det mer soullåtar och han satt även vid trumsetet ett slag. Tyvärr kom duggregnet igång redan under hans konsert men än så länge klarade vi oss utan regnrock. När vi sedan såg fusionjazzkillen Washington (som även bjöd upp sin gamle far på scenen) stod vi under tak och vi hade heller inte bråttom därifrån utan väntade tålmodigt på nästa akt.

Denna artist var inge mindre än min favorit från 2015, Julia Holter. Tyvärr hade hon inte det lättaste jobbet då bakre delen av tältet nu var proppfullt av människor som mest ville fly regnet och ta en öl medan någon artist de inte hade så bra kläm på spelade i bakgrunden. Det blev rentav en del irriterande sorl under de lugnare partierna. Holters skiva ”Have you in my wilderness” är fantastisk men denna finstämda och nyansrika musik kom inte helt till sin rätt live, inte minst med tanke på det sorl jag nyss nämnde. Det var dock ändå en stark upplevelse eftersom jag redan utvecklat en nära relation till hennes senaste skiva.

Vi fick nu sätta på oss regnrockarna och gå ut för att se den ytterligt underhållande gamla discodivan Grace Jones som trots sin ålder (hon har passerat svensk pensionsålder) inte hade tappat stinget utan gav en extravagant show med klädbyten mellan var och varannan låt. Mot slutet hade hon huvudsakligen kroppsmålning på sig och hon och en likaledes kroppsmålad man porrade till det lite kring en strippstång medan hon körde sin åttiotalsrökare ”Pull up to the bumper”. Trots regnet en kul konsert där publiken tappert stod ut.

Kikade en liten stund på Zara Larsson men fick redan efter några nummer överdos av överprofessionell och sockersöt pop som väl inte riktigt är i Rootmosets smak. Vi flydde därför åter till det alltid trivsamma Linnétältet för att se vår gamla bekanta, gotrockdrottningen Nicole Sabouné som är mer i linje med vårt lyssnande. Hon gav en mycket stark och intensiv konsert även om jag i ärlighetens namn var lite irriterad över att hon medvetet verkade ha rensat ut de kanske starkaste hitsen från sin debut och satsade mer på doom och gloom.

Det började nu (hoppades vi i alla fall) bli dags för Libertines även om tidpunkten försköts lite eftersom någon Dylan-liknande artist aldrig riktigt ville sluta spela på största scenen. Viss munterhet uppstod inför min frustrerade kommentar ”Kan de inte få av trubadurfan från scen så vi får höra lite rock'n'roll!!”. Till sist tog det tog slut och runt 21.10 kom Libertines in. Pete och Carl hade på sig de där uniformsjackorna som de poserar i på sin Best of. Pete såg dock lite sliten ut och generade sig heller inte utan visade upp sin ölmage under den uppknäppta jackan. De verkade inte ha repat mycket (bandet hade inte spelat live på cirka tre veckor då deras senaste konsert var i London kring 20 juli) utan öste igenom lite mixade nummer från sina tre plattor. På denna väldigt sunda festival var det dock nästan lite uppiggande att se Barat tända en cigg och blåsa röken i ansiktet på Pete innan de sjöng en duett. Det blev lite rock'n'roll precis innan ”Gunga Din” då en frustrerad Pete hyvade ut sin tydligen ostämda gitarr i publiken. Lyckligtvis en akustisk sådan eftersom någon annars kunde ha blivit skadad. Han bytte sedan två gånger till ut gitarren medan trummisen och basisten körde på under hiten. Efter det lunkade konserten på och det blev förstås lite drag på slutet då de avverkade ”Up the Bracket” och ”Don't Look Back into the Sun”. Sammantaget var detta mer eller mindre en arbetsspelning för Libertines men jag ska inte sticka under stol med att det var roligt att se ett bångstyrigt band som förkroppsligar allt det där episka och självdestruktiva inom rocken som ändå fascinerar många av oss. Setlist (http://www.setlist.fm/setlist/the-libertines/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-4bfc87ae.html).

Som sista akt spelade P J Harvey och detta parti borde väl följaktligen skrivas av Tomas. Själv har jag väl hyfsad koll på P J och har stort respekt för henne. Senast jag såg henne var 29 juni 1995 så det var väl på tiden igen, kan man tänka. Hennes konserter präglas inte direkt av spontantinet eller variation utan det är väldigt perfektionistiska och genomrepeterade teaterföreställningar och finslipas efterhand som turnén rullar på, kan man förmoda. Tomas hade följaktligen redan letat upp det setlist vi skulle få höra från hennes senaste konsert och detta följde hon även till punkt och pricka (http://www.setlist.fm/setlist/pj-harvey/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-2bfcfcf2.html). Totalt blev det 17 låtar på cirka 75 minuter. Tyngdpunkten låg på den senaste skivan och 2011 års ”Let England Shake”. Jag noterade tyvärr att det var rätt glest framför stora scenen jämfört med hur det brukar se ut vilket väl var en kombination av uselt väder (det hade varit uppehåll under Libertines men hade nu börjat igen) och något mindre publikfriande musik. P J pratade heller inte med publiken överhuvudtaget under de första 15 numren men presenterade därefter sitt band och tackade. Sedan kom klassiska nittiotalaren ”To bring you my love” innan en låt från nya skivan fick avsluta. Trots regn var temperaturen behaglig och den fascinerande konserten avverkades på vad som föreföll vara nolltid. Vi hade sedan väldigt tur med att komma hem med en extrainsatt buss.

Dag 3 – lördag 13 augusti

Under sista dagen (som även skulle visa sig bli något rumphuggen) så anlände vi åter kring 14-snåret och hann då se Eagles of Death Metal som öppningsakt (http://www.setlist.fm/setlist/eagles-of-death-metal/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-53fcfb81.html). Det var nästan lite roligt att se ett traditionellt hårdare rockband med en sångare som underhöll publiken stort med sin good ol' boy-stil. De spelade även en fin cover av ”Moonage Daydream”. Hade efter det en mycket trevlig stund i Linnétältet med nittiotalsveteranen Beth Orton (”varför har vi inte lyssnat mer på henne?”) och därefter större delen av Ane Bruns konsert. Det var under hennes set som vädret dock pajade ur rejält och fick sätta på oss regnrock. Annars var hon som sagt helt okej.

Kulmen på regnandet nåddes under följande akt, Deportees, då det regnade fruktansvärt. Vi var hyfsat skyddade medan Deportees avverkade sin lite storslagna och åttiotalsaktiga rock (sångaren låter bitvis som Feargal Sharkey). Mot slutet av konserten sken solen så ingen kan anklaga västkusten för att sakna variation i vädret. Vi hamnade sedan åter i Linnétältet där vi blev överraskade av att se ett punk-/hardcoreband från Los Angeles vid namn Descendents. Dessa veteraner, som väl i popularitet låg snäppet under namn som Bad Religion och Black Flag, hade hållit på sedan 1978 och de orkade ännu köra över publiken rätt bra. Vid ett tillfälle spelade de rentav sönder elbasen så sångaren fick dra lite skämt för publiken under tiden (”Have you heard about the first restaurant on the moon? Great food, no atmosphere”). Regnet tilltog nu så vi satte på oss vår tredje och sista regnrock. Irriterande nog avtog sedan regnet igen och då var det ju så dags.

Efter det fick saker och ting lite snabbt eller hur jag nu ska sammanfatta det. Vi hade höga förväntningar på Jamie XX även om jag hade läst att han senast han var i Sverige gav ett DJ-set. Eftersom Way out West har som vana att skriva ”DJ set only” på de artister som framträder på så vis så hoppades jag att det skulle bli en mer traditionell konsert denna gång. Men i helsikte. Jamie dök upp på scen bakom ett mixerbord och även små brottstycken från hans skiva hördes så var det alltså just ett DJ-set. Vi var lite irriterade (”mixtapes kan jag höra hemma”) och tyckte nog även det var lite lömskt av WoW att faktiskt mörka typen av framträdande en aning. Vi slog oss sedan ned och begrundade situationen. Vi ville se Sia men innan dess var det bara två namn vi kunde tänka oss att se vilka var Seinabo Sey (som vi egentligen inte hade någon nära musikalisk relation till och det lilla jag hört är i grunden just sådan där RnB som jag inte tycker är så kul) och Massive Attack (och jag var lite nervös inför att de skulle göra en trött spelning och rasera fina minnen från nittiotalet). När vädret sedan förvärrades igenom gav vi upp (såg för övrigt senare att Sia körde exakt samma set som på Coachella, http://www.setlist.fm/setlist/sia/2016/slottsskogen-gothenburg-sweden-5bfcfb88.html) och återvände till hotellet för att torka och prata igenom allt vi hade sett under dagarna tre.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!

Håller med om att det var en helg som tog på krafterna. Höll i och för sig ut till Seinabo Sei på lördagskvällen - vilket jag är glad för, för det var en mycket bra konsert hon gjorde - men sedan var det god natt.

Tröttheten gjorde också att jag hade svårt att ta till mig Beth Orton och Ane Brun. Deras musik gick inte riktigt in i den röriga miljön. Hade inte riktigt lyssnat in mig heller men jag tror att deras musik gör sig bättre hemma.

Skippade även Deportees till förmån för Jack Garratt. Ett bra val om man ser till hur vädret utvecklade sig. Skönt att stå under tak när himlen öppnade sig. Musikaliskt var det också bra. Om man kan förlika sig med att det är ett enmansband, som ibland förde tankarna till Dick Van Dyke och sotaren i Mary Poppins, så är han väl värd att lyssna till. Funkade också helt OK live.

Skippade även PJ Harvey på fredagen till förmån för Avantgardet, Bleached och Pascal på Nefertiti. Orkade inte vara kvar på Pascal - som tydligen varit kanon - men de övriga var också höjdarkonserter. Synd att missa PJ, men man kan inte få allt...

I övrigt såg vi nog ungefär samma band.

Blev en bra helg trots väder, och måste jag nog säga, lite tunt program bitvis.

Kul också att träffa två VPL:are, även om det mlev ett kort möte.


Per Swillus

The Feeling Groovies sa...


Oj, det är inte ofta vi får kommentarer här. Tack så mycket! Kul att läsa din sammanfattning av helgen likaså. :) Och, ja, alltid kul att träffa VPL:are.