söndag 9 mars 2014

Popgiss 2014 - deltävling ett

Och så var den igång igen, kanske världens viktigaste tävling. I vad som kan tolkas som en ren markering hade man även lagt första deltävlingen i Popgiss 2014 samma dag som det var final i Melodifestivalen (ja, somliga av oss orkar ännu skriva ut hela ordet) även om den hårda kärnan av Popgissare (händanefter förkortad DHKAPG) väl inte direkt går in för dylika tillställningar.

Så här innan tävlingen förekom en smärre nervositet eller ovisshet hos delar av DHKAPG, även om jag huvudsakligen kan tala för mig själv. Dock visade smärre förfrågningar att det var fler än jag som var lite smått osäkra inför vad det skulle bli för tävling. Några av arrangörerna har extremt bred musiksmak och lyssnar därmed även på sådant som ligger långt ifrån vad en typisk medlem av DHKAPG lyssnar på. Därtill har våra arrangörer roat sig med att lägga ut dimridåer eller att göra ett och annat uttalande som man inte riktigt visste om det var allvarligt eller skämsamt menat. Så mycket stod klart som att det inte skulle bli vad belackare under åren har kallat ”Gubbrockgiss”. Dock undrade jag och fler med mig hur radikal omdaningen skulle bli? Skulle våra arrangörer göra en tävling som var en ren antites till den mer genomsnittliga Popgiss-tävlingen och köra extremt lättsmält listpop medan DHKAPG suckade och stånkade kring borden?

Det var detta som skulle utrönas då vi Rootmosare igår färdades per automobil till tävlingen. Under färden hann jag och Kennet avhandla de många medlemmarna i Uriah Heep under årens lopp. Då vi äntrade tävlingslokalen så måste jag eventuellt ha sett lite spänd ut då en av arrangörerna dunkade mig i ryggen och uppmanade mig att slappna av lite nu. Bakgrundsmusiken medan vi väntade utgjordes av 80-talshits med tyngdpunkten på det elektroniska vilket redan det var tydligt avvikande mot den mer genomsnittliga bakgrundsmusiken under åren. Kjelle konstaterade att ”spelar de bara sådant här kan vi ju luta oss tillbaka”.

Tävlingen började väldigt punktligt och efter ett medley med Weird Al Yankovic så var det hela igång. Redan efter att ha raskat igenom de första kategorierna, 50- och 60-tal, kunde vi känna oss rätt lugna. Nog låg tyngdpunkten lite mer åt det poppigare hållet men SÅ annorlunda var det inte jämfört med tidigare tävlingar. Och framför allt så var det LÄTT. Vi missade måhända en låt per decennium samt någon enstaka av de följdfrågor (egentligen inte följdfrågor) som ställdes i samband med varje kategori. Det blev en liten aning svårare för oss under följande decennier men dock inte farligt. Vi hade ofta över hälften rätt även på de tuffare kategorierna. Vi kom ihåg sångerskor som Taylor Dayne och vi visste vad Huey Lewis hette på riktigt. Även vårt annars tuffa 00-tal gick rätt bra. Kontentan var väl att det aldrig någonsin kom någon kategori där vi kände att vi plötsligt rasade.

Maten i pausen var helt OK även om man blev påmind om att revben är lite knepigt att äta då man därtill har lite bråttom (det vill säga, vi fick brottas med revbenen en smula) Överlag fungerade för övrigt logistiken kring mat och dryck bra. Senare delen av tävlingen innehöll bland annat specialkategorin producenter och vi gjorde väl hyggligt i från oss. Arrangörerna konstaterade mot slutet av aftonen att man låg en timme före det planerade tidsschemat och tävlingen var slut runt 21. När man räknade samman poängen kunde man onekligen konstatera att flera lag som tillhörde DHKAPG definitivt hade rasat. Till vår egen förvåning låg vi på en stabil tredjeplats (114 poäng) med ganska långt ned till fyran. Laget Bat out of Skarphäll som tidigare i tävlingen låg sådär hade mot slutet ryckt upp sig enastående och likt ett expresståg dundrat upp till andraplats, tre poäng före oss. Ytterligare fyra poäng upp (alltså på 121 poäng) låg kvällens vinnare och 2012 års arrangörer, de före detta skivförsäljarna Crackers. Det bådade därmed gott inför nästa deltävling och det lär förmodligen kunna bli en spännande kamp. Kort och gott blev det en trevlig afton där man kunde konstatera att nervositeten var obefogad även om 2014 års Popgiss ändå har sin egen prägel.

Inga kommentarer: