tisdag 9 mars 2010

1001 plattor: 1976-77

Jag ska direkt börja med att påpeka att det ÄR Robert som skriver denna text så jag därmed inte råkar bringa skam över mina kamrater angående några av kommentarerna (läs: kunskapsluckorna) nedan. I mitt avbetande av 1001 plattor är jag nu framme vid åren 1976 - 77. Det mesta som man ansett som "roligt" från de där åren är ju genomlyssnat och det som är här nedan är väl... öh, det som blev över, det vill säga de grupper och artister jag varit mindre intresserad av eller som det helt enkelt inte blivit av lyssna på. Så nu är ni varnade.

Tom Petty & The Heartbreakers - Tom Petty & the Heartbreakers
(Kommentar: Nu lär väl massvis med läsare göra onda ögat mot mig men, nej, jag har faktiskt inte hört EN ENDA Tom Petty-platta i sin helhet. Så. Nu är det sagt. Och varför? Inom Rootmoset är det främsta skälet att jag tryggt kan förlita mig på mina eminenta kollegor. Jag har därmed inte direkt behövt plugga in Tom Petty. Och för egen del? Tja, Tom Petty har så ofta råkat hamnat "fel" i mitt liv. Som riktigt ung lyssnade jag bara på hårdrock och de hits man då hörde med Petty var lite för poppiga. Senare sade mannen i en famös intervju i Okej (ja, jag var ännu ung) att "det borde finnas en lag mot synthar" och därmed hamnade han på min fiendelista. Överlag tenderade Petty med åren att allt mer få representera "gubbrock" i min värld varvid intresset dalade stadigt. Att jag sen heller aldrig varit någon stor fan av Byrds, som ju ska ha inspirerat honom duktigt, har väl inte gjort min Petty-abstinens större. Och, ja, jag är beredd på att nu få springa gatlopp på lördagens Popgiss... men någon mer skakande bekännelse än denna lär nog inte komma i dagens inlägg i alla fall.)

Joni Mitchell - Hejira
(Kommentar: Jag har hört en hel del Mitchell-plattor men inte just denna. Får väl se om det innebär någon överraskning)

Boston - Boston
(Kommentar: Nej, jag har inte gått in för Boston. Har alltså bara hört "More than a Feeling".)

ABBA - Arrival
(Kommentar: Detta blir den andra ABBA-platta jag någonsin hör på i sin helhet då jag tidigare har hört "The Visitors" på stark uppmaning av en god vän. Men som tidigare nämnt här i bloggen så har intresset varit... tja, obefintligt?)

Joan Armatrading - Joan Armatrading
(Kommentar: hon är ett namn för mig. Punkt. Men kanske kan vara något.)

Penguin Cafe Orchestra - Music from the Penguin Cafe Orchestra
(Kommentar: Denna grupp har jag faktiskt hört en del intressant om men det har bara inte blivit av att gräva i saken.)

Fela Kuti - Zombie
(Kommentar: Som tidigare nämnt en helt ny bekantskap som jag inte hade hört talas om för... tja, tre veckor sedan?)

Billy Joel - The Stranger
(Kommentar: Gamle Billy har jag väl helt enkelt uppfattat som sådan där mittenanpassad poprock som jag inte sprungit benen av mig för att höra. Men jag skulle kunna ha fel. Jag har det ibland.)

Electric Light Orchestra - Out of the Blue
(Kommentar: Har hört ELO:s hits men har inte precis gått in för dem även om jag förvisso tycker att de är ganska OK.)

Weather Report - Heavy Weather
(Kommentar: Se Penguin Cafe Orchestra. Intressant sak som ej blivit av lyssna på?)

Muddy Waters - Hard Again
(Kommentar: Jag visste nog inte att Muddy kan ha gjort intressanta plattor så pass sent i sitt liv. Men alltid lär man sig något.)

Stranglers - Rattus Norvegicus
(Kommentar: Jag har egentligen en naggande känsla av att jag har hört denna men kan även blanda ihop det med någon samlingsplatta. Men annars har jag ju gått in rätt hårt för brittisk punk. Men jag lyssnar i så fall på den en gång till för att vara säker. Det här var ändå plattan som gav oss poäng i mellangiss därför att jag kunde titeln, som är rätt svår att glömma bort när man väl hört den...)

Inga kommentarer: