lördag 14 september 2024

Britpopen - efterdyningarna

 


Ovan: Damon Albarn och Noel Gallagher, numera vänner. 

I slutet av nittiotalet gick Britpopens nedgång oerhört snabbt och flera av de mindre betydelsefulla banden överlevde inte ens fram till sekelskiftet. Exempelvis Chris Gentry i Menswear gick i slutet av decenniet en tid på a-kassa. Precis som de större akterna har dock de mindre banden till och från återbildats.

Oasis turnerade världen runt 1998 och Liam blev avstängd för livet från åtminstone en flyglinje på grund sitt Liam-aktiga beteende. Noels fru Meg Matthews blev i hemlandet huvudsakligen känd för krönikor i societetstidningar och för sin överdådiga livsstil, fjärran från bröderna Gallaghers bakgrund. De skaffade så småningom även en stor egendom på landet och levde det liv som Blur sjöng om i ”Country House” på riktigt. Oasis släppte flera skivor som, enligt merparten av bedömarna, ändå var bättre än exempelvis deras tredje album. De skulle dock aldrig nå formtoppen på första och andra skivan och efter ideliga rapporter om att de skulle upplösas så gjorde de också de 2009. Därefter inleddes istället ideliga spekulationer om att de skulle återbildas. Bröderna Gallagher talade dock mest med varandra via pressmeddelanden innan Noel och Liam dock blev sams 2024.

Det rapporterades mot slutet av pressen även en del om att att Jarvis Cocker hade grava problem med droger men trots det lyckas Pulp 30 mars 1998 släppa ”This is Hardcore” som en del har kallat för ”den sista Britpopskivan”. Ironiskt nog låter delar av skivan inte helt olikt något som tidiga Suede kunde göra även om texterna förstås är Jarvis diskbänksrealistiska snarare än Bretts mörkt romantiska. Pulp släppte sin sista skiva 2001 och har därefter endast gett ifrån sig någon enstaka låt även om gruppen kort återbildats exempelvis 2011 och 2023. Jarvis Cocker har behållit regelbunden närvaro i pressen men ofta i mer seriösa sammanhang.

Blur ångade på in på det nya sekelskiftet. I februari 1998 besökte Damon Albarn parlamentet en andra gång men nu för att protestera mot Blair utbildningspolitik. Efter ytterligare album 1999 och 2003 lämnde Coxon gruppen som lade ner efter några sista konserter i december 2003. Coxon gav ut soloskivor och Albarn ägnade sig åt exempelvis den påhittade gruppen Gorillaz och solodebuterade först 2014. Blur har i omgångar återbildats som projekt och har rentav släppt två album som är fjärran från Britpopen med sitt ofta vemodiga sound.

Även Suede släppte ett par album till och precis som Blur gav de sina sista konserter på länge i december 2003. Anderson gav ut soloalbum men under tiotalet återbildades gruppen och gav ut flera album och turnerade.

Elastica släppte 2000 ännu ett album som just ingen brydde sig om och efter att skivbolaget sagt upp kontraktet lade gruppen ner i slutet av 2001. Justin Welch gifte sig med Sharon Mew, en av de senare medlemmarna i Elastica, och trummade senare i Lush och en kort tid i Suede. Numera är han medlem i Jesus and the Mary Chain. Annie Holland tycks inte längre vara verksam inom musik. Donna Matthews, som blev fri från missbruket, är numera pastor. Justine Frischmann lämnade 2005 lägenheten hon delat med Albarn och flyttade till Coloradå där hon började studera konst. Hon har idag helt lämnat musiken och bor i San Francisco där hon är gift med en professor i metereologi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar