För första gången kan Rootmoset presentera en gästskribent på bloggen. Med glädje får Quiz-entusiasten Jerker Nilsson här ge sin syn på Creppy Quiz versus Stockholm Music Quiz. Ordet är ditt, Jerker.
VISBY/STOCKHOLM
Hur quizzar man i Sveriges största stad?
Och hur mycket skiljer det sig från hur man quizzar Sveriges största ö?
Vid tre tillfällen senaste halvåret har jag lyckats pricka in den torsdagskväll varje månad då stockholmarna kör sitt quiz. Dags att berätta om likheter, skillnader och vilket quiz som egentligen är bäst!
Gren 1: DE TÄVLANDE
Såhär är det: Stockholmsquizzet drar numera 35-45 lag varje månad, alltså tre till fyra gånger så många som Creppquizzet i Visby. Storleken är inte allt – det kan tvärtom vara en nackdel (återkommer till det längre fram), så det är inte därför Stockholm vinner den här grenen. Det är blandningen på folk det handlar om, och där är 08-orna helt överlägsna! Betydligt fler tjejer, betydligt fler ungdomar. Och hur mycket jag än älskar rockgubbarna och indiegrabbarna i Visby så måste jag ändå säga: Blandat är bäst!
STHLM-VISBY 1-0
Gren 2: LOKALERNA
Stockholmsquizzet hålls på Brooklyn bar och ligger ju egentligen helt fantastiskt till på Hornstulls strand, utsikten över Mälaren är bedövande vacker. Men vem fan tittar ut? Man har ju ögonen i frågebladen. Interiören ser man desto mer, och även om stället har lite kul idéer med att skapa smårum (finns nackdelar med det också…) så är feelingen en fritidsgård där man låtit ungdomarna inreda själva (tänk svart färg och loppisfynd). Dessutom är det kört att få sittplats om man kommer senare än en kvart efter att stället öppnat.
Gotlandsquizzet hålls på Strykjärnets Crêperi och Logi. Det är ljust, varmt, intimt och vackert, det är vita plankor och fårskinn för hela slanten och ibland när man kommer till quizzet har ännu en turist kört fast lite pittoreskt i gränden bredvid. Promenadseger för Visby.
STHLM-VISBY 1-1
Gren 3: MAT & DRYCK
Brooklyn bar kör hamburgare och sandwiches för hela slanten. Crepêriet har pannkakor på längden, tvären, höjden samt med glass. Det tar inte så många gånger innan man ”kan” maten på bägge ställena och kvalitetsmässigt är det jämnt skägg. Helt okej och vällagat, utan att vara något som man gör vågen över.
Men eftersom öl är popquizarens energidryck, så tar Stockholmsquizet hem grenen på poäng: Där finns trots allt ett betydligt större ölutbud.
På tal om jämnt skägg: Brooklyn bar ligger som sagt på Hornstull. Det innebär att samtliga bartenders kan husera varsin liten fågelfamilj i sin ansiktbehåring. Eventuellt även en rovfågel eller två. Eller en gök.
STHLM-VISBY 2-1
Gren 4: LJUDET¨
Går det att få sämre ljud än de skrikande mellanfrekvenserna och den distade diskanten på Crêperiet? Tja, vad sägs om att inte höra alls? Sitter man i någon av de trivsamma men högtalarlösa avbalkningarna på Bar Brooklyn så baseras alla svar på det man kan uppfatta av en mumlig, diffus bas. Och ljudet blir ärligt talat inte sådär överdrivet mycket bättre om man går närmare scenen. Det är helt enkelt – kors i taket – något sämre än i Visby.
Fingerad (men fullt trovärdig) dialog mellan två lag som delar bordet längst bort mot utgången på Bar Brooklyn:
”Det var lite svårt att höra, men nog fan lät det på basen som Gulli-Gullan med Jokkmokks-Jocke?”
”Åh fan! Vi svarade Atari Teenage Riot!”
(korrekt svar: Bob Dylan)
STHLM-VISBY 2-2
Gren 5: QUIZFORMATET
Stor skillnad mellan uppläggen så det blir en ren smaksak vad man gillar bäst. Både Stockholm och Visby har en del med intron. I övrigt är det väldigt olika. Visby nästan alltid en del med decennier (60-tal, 70-tal etc), en del med covers, en separat del med svenskt. I Stockholm är det mer freebase en massa mer eller mindre underfundiga teman och en överdriven förtjusning i Röda tråden.
Stockholm får ett plus för sina gedigna mellanaktsfrågor: Man har rejält att pyssla med även i pauserna. Men jag vill också ge ett plus för Visbys quizkultur med deras fler fasta avdelningar. I mitt tycke ger det en bra stomme till quizzen.
Det får helt enkelt bli oavgjort.
STHLM-VISBY 3-3
Gren 6: SVÅRIGHETGRADEN
Kan ett stockholmslag komma ner och totalt sopa banan med Gotlandslagen? Nej. Skulle ett gotlandslag vinna lekande lätt på Brooklyn Bar? Nope.
Den stora skillnaden mellan Stockholm och Gotland är att på fastlandet ska man ange både artist/band OCH TITEL! Det blev en liten chock på mitt första Stockholmsquiz. Å andra sidan betyder det inte så mycket för slutpoängen: Eftersom man oftast får höra refrängen så går det att chansa sig fram hyfsat även på låtar man aldrig har hör och på så vis plocka bonuspoäng.
Annars är det same same, but different. Lätt är det inte, vare sig på fastlandet eller ön. Det är urtufft för glada amatörer (något jag alltid tyckt är synd – jag skulle vilja att andra än vi nördar ska kunna tillräckligt många låtar för att ha en rolig kväll), topplagen är ungefär desamma från gång till gång på båda orterna och rätt-procenten är också på ungefär samma nivå.
Det går inte att säga att ett av quizen skulle vara lättare eller svårare än det andra – de är bara olika.
STHLM-VISBY 4-4
Gren 7: MUSIKALISK BREDD
Det är bara att mumla mantrat igen: same same, but different. De flesta låtar av de låtar som liras i Stockholm skulle kunna dyka upp i Visby och vice versa. Men efter ett par quiz med ett par olika arrangörer så märker man ändå rätt tydliga tendenser som skiljer orterna åt.
På Brooklyn Bar hörs oftare ny svensk musik, mer hit-pop, mer hip-hop.
På Crêperiet har man oftare låtar från 60- och 70-talet, mer hård rock och hårdrock, mer gammalt svenskt.
Klart att det skiftar rejält beroende på arrangör, helt oavsett så går det inte att klaga på bredden. Stockholm mönstrade senast namn som Walker Brothers, Swedish House Mafia, X-ray Spex och Rock-Olga. I Visby kunde man höra Scotch, Dean Martin, Asta Kask och Audioslave.
(Lät det som om jag kunde alla ovanstående nu? I helvete. Jag klarade S.H.M. i Stockholm, Scotch i Visby. Så bred är jag.)
Med detta sagt så blir det ändå en mållinjeseger för Stockholm: Ibland kan Visby-arrangörer snöa in lite väl hårt på sina favoritgenrer, som då tillåts dominera lite väl tungt. Och har man inte det egna laget järnkoll på just den genren, så är man rökt.
Det har jag hittills inte upplevt i huvudstaden. Visst kan man ibland lista ut var arrangörerna har sitt hjärta, men det tillåts inte påverka själva quiz-upplägget mer än i någon enstaka kategori.
STHLM-VISBY 5-4
Gren 8: RÄTTNINGEN
Någon som minns att jag pratade om nackdelen med många lag? Här kommer den!
Dryga dussinet lag i Visby gör att arrangörerna hinner delrätta efter hand och kontinuerligt berättar om ställningen. Det är självklart en stämningshöjare som triggar igång både trash-talk och glada tillrop och ökar spänningen.
Och går man och kissar efter sista frågan finns stor risk att man missar slutställningen, som brukar redovisas bara minuter efteråt. I Stockholm hinner du gå och kissa, ta en öl, kissa igen, ta en öl till och lösa ett medelsvårt Sudoku innan man har ett resultat. Som inte på något vis kan ses som ett slutresultat. Hittills har jag inte varit med om ett Stockholmsquiz utan ”rättningsskandal”, dvs att resultatet fått räknas om och justeras dagen efter.
Det är självklart inte arrangörernas fel. De gör så gott de kan, men nu snackar vi om fyra personer som ska rätta drygt 200 frågor åt drygt 40 lag…sisådär 8 000 poäng att hålla reda på. Men oavsett att alla gör sitt bästa, så drar det ändå ner betyget. Det här är alltså en gren där det blir kross-seger för Visby.
STHLM-VISBY 5-5
Kommentar: Visst känns det härligt och rättvist att det blev oavgjort? Och jag vill verkligen rekommendera quizzare på både sidan pölen att ta chansen att byta sida någon gång, om de råkar vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, för en kul kväll i bra människors sällskap blir det helt oavsett.
måndag 18 maj 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar