Överlag kan man nog betrakta 1984 som ett riktigt klassiskt syntår som på många vis, lite som 1981. förkroppsligar åttiotalets elektroniska musik. Det var väl dock detta år som syntmusiken verkligen blev så bred och folklig som den någonsin blev under åttiotalet och med ett gäng nya akter och artister.
Den första intressanta skivan under året var Talk Talks “It's My Life” (13 februari 1984) där i synnerhet titelspåret blev gruppens kanske största hit (senare tolkad av No Doubt) och där gruppens grundläggande sound är ganska etablerat trots senare radikala stilbyten. Man känner dock alltid igen sångaren Mark Hollis sorgsna röst. Kanske är de inte ett fullfjädrat syntband här men musiken är ändå ganska så elektronisk och gruppen fick exempelvis agera förband för Depeche Mode på turnén 1986.
Tätt efter denna platta kom Nik Kershaws debutalbum “Human Racing” (27 februari 1984) som innnehöll stora hits som “Wouldn't it be good” och “I Won't let the sun go down on me”. Överlag märks redan på debuten vilket flyt Kershaw har i sina melodier och du känner lätt igen hans röst. Han skulle sedan toppa debuten med uppföljaren “The Riddle” (19 november 1984) där jag kan titelspåret närmast utantill. Även “Don Quixote” och “You Might” är fina och liksom flytande låtar. Kershaw gjorde ett komiskt framträdande i “Nöjesmassakern” där han mitt under framträdande springer ut för att göra en giv i ett parti kort bakom scenen. 1984 ändå.
I februari 1984 släppte Laiback även sin första riktiga skiva, maxisingeln “Boji/Sila/Brat Moj” som har ett ganska industriellt men inte olyssningsbart sound och där texterna framförs på slovenska. Senare under året kom även singeln “Panorama/Decree” och flera av dessa låtar kom senare att samlas upp på gruppens första mer officiella LP, “Nova Akropola”.
En artist som ofta jämfördes med Nik Kershaw (de debuterade samtidigt och hade ett liknande sound) var Howard Jones vars debutalbum “Human's Lib” kom 9 mars 1984. Även Jones skulle under några år bli oerhört populär med sin ganska lättsmälta elektropop och från debuten blev “What is love?” och “New Song” stora hits. Skillnaden mot Kershaw är kanske att Jones är snäppet mer hurtig men det är ju en smaksak.
Soft Cell rundades av sin karriär med den ganska ofokuserade “This Last Night in Sodom” (16 mars 1984) som åtminstone innehåller den fantastiska “The Soul Inside”. Även om Almond och Ball inte var ovänner så var det otroligt trötta på att vara popstjärnor och hade i realiteten redan lagt ner bandet när denna skiva kom.
I mars 1984 kom även Section 25 med den lättsmälta LP:n “From the Hip” som kanske inte är världens mest originella skiva men som innehåller en del trevliga nummer i tidstypisk stil. Plattan producerades av Bernard Sumner och låter, inte oväntat, en smul som New Order.
Human League släppte sin första LP sedan “Dare” i och med “Hysteria” (7 maj 1984). soundet har dock blivit lite mer mainstream och hiten “Louise” låter nästan mesig jämfört med deras tidigare sound även om “The Lebanon” är lite mer i deras äldre stil.
Art of Noise, en “hemlig” grupp bakom vilken Trevor Horn var den drivande kraften, släppte sitt debutalbum “Who's Afraid of the Art of Noise” (19 juni 1984) och även om den del tidstypiska studioexperiment kanske inte helt åldrats med värdighet så är exempelvis mäktiga “Moments in Love” med sitt närmast ambienta sound ännu en väldigt stark upplevelse.
En knapp vecka senare kom X-Mal Deutschland med den mycket genomarbetade LP:n “Tocsin” (25 juni 1984) med ett kallt och nästan lite gotiskt syntsound som jag känner att jag behöver bekanta mig med mer.
I juli 1984 släppte Tangerine Dream soundtrack till filmen “Firestarter” (som hade gått upp på biograferna 11 maj 1984) och det är onekligen mycket spännande och atmosfärisk musik och jag blir närmast nyfiken på att se om filmen för att se hur musikens använts (då jag inte minns mycket eftersom det var ett tag sedan jag såg den, milt sagt). Tangerine Dream har här på allvar landat i ett mer åttiotalistiskt sound, för det mesta instrumentalt (och på denna skiva helt och hållet, förstås). I november detta år skulle gruppen även släppa en av sina bättre konsertalbum, “Poland”, med drömsk och meditativ musik i gammal god stil om än med det lite uppdaterade soundet.
Annars blev 1984 ett verkligt Depeche Mode-år. Jag minns att jag aldrig hade hört talas om dem förrän de släppte “People are People” (som gjorde livedebut 2 juni 1984 i Ludwigshafen) och sedan då även “Master and Servant”. Albumet “Some Great Reward” släpptes 24 september 1984 och gruppen turnerade nu i större lokaler och filmade i december även en konsert i Hamburg. Överlag är “Some Great Reward” kompetent synth men kanske med en smula mindre experiment än på föregångaren. Kan ju skivan utan och innan och även nummer som “Something to Do” ligger mig varmt om hjärtat även om jag väl aldrig riktigt blir vän med den smått mesiga pianoballaden “Something”.
En annan grupp som slog igenom med dunder och brak ungefär samtidigt som Depeche fick sitt breda genombrott var Alphaville som fick en omedelbar framgång med debutalbumet “Forever Young” (27 september 1984). Titelspåret är närmast sönderspelat och idag kanske jag hellre hör på “Big in Japan”, “Sounds like a Melody” eller “Summer in Berlin” men med sin vemodiga syntpop vann gruppen emellertid en stor publik även om de aldrig riktigt skulle upprepa bravaden.
I september 1984 kom Front 242 även med mini-LP:n “No Comment” (där termen “Electronic Body Music” nämns på omslagets baksida) och där låtar som “Commando Mix”, “Lovely Day” och “No Shuffle” förblivit klassiker i repertoaren. Jag är dock även svag för den mystiska “S.fr.Nomenklatura” som ofta öppnade konserterna i mitten av åttiotalet (exempelvis vid en fantastisk välinspelad konsert från Västerås 1986).
Bronski Beat var en annan ung grupp som slog stort med plattan “The Age of Consent” (oktober 1984) och de sexualpolitiskt orienterade låtarna “Why?” och “Smalltown Boy”. Musiken är snygg (gillar särskilt de feta basgångarna i “Why”) men mest minns man sångaren Jimmy Sommervilles höga röstläge.
Breddeb inom synten kan visas av de två rätt olika skivor som släpptes samma dag, nämligen Cabaret Voltaires “Micro-Phonies” och Frankie Goes to Hollywoods “Welcome to the Pleasuredome” (båda 29 oktober 1984). Medan den förra gruppen ännu rör sig i utkanrten av det industriella och kör en rytmisk stil med lite drag av både EBM och syntpop så kör Frankrike en ganska hårdpumpande sen disco och liksom Bronski Beat med något sexualpolitiskt orienterade texter. Dock blev även den fina balladen “The Power of Love” en stor hit för gruppen utöver de tidigare singlarna “Relax” och “Two Tribes”.
Jean-Michel Jarre återvände med “Zoolook” (16 november 1984) där han tydligt tagit enn del intryck av electro men även går en smula på tomgång. En tidigare mer svårsmält grupp, SPK, återkom nu som en hurtig syntpoporkester, om än med lite hård image, i och med albumet “Machine Age Voodoo” (30 november 1984). Gruppen hade rentav vissa framgångar med singeln “Metal Dance”.
En av den hårdare syntens mest inflytelserika akter, Vancouver-baserade Skinny Puppy, debuterade i december 1984 med mini-LP:n “Remission” på det oberoende skivbolaget Network. Här är gruppen kanske så lättsam som den någonsin blev under sin klassiska era med lättsamma synthslingor (“Glass Houses”, “Far to Frail”) i kombination med en betydligt hårdare sång från Nivek Ogre samt obskyra samplingar från exempelvis skräckfilmer. Gruppen skulle snabbt slå in på än mer äventyrliga vägar.
En skiva var exakt releasedatum jag inte har, men väl värd att nämna, är Manuel Göttschings “E2-E4” som med sina drömska och experimentella synthljud anses ha inspirerat den senare ambientmusiken (som mest hade föregångare som Brian Eno att lyssna på vid denna tid). Förbluffande modernt sound överlag men lättare att lyssna på än att jag försöker beskriva det.